Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Maak van elke dag de Dag van de Bij

Op 20 mei vieren we de Internationale Dag van de Bij. In Vlaanderen gaan we zelfs een stapje verder en is er rond die dag een hele week in het teken van deze zoemende zwever. Waarom zoveel gedoe rond een kleine bij? Omdat ze het verdient, de bij is ontzettend nuttig in de tuin! En omdat ze alle aandacht en hulp kan gebruiken, want ze heeft het steeds moeilijker om te overleven. Hoe kunnen wij de bij helpen? En hoe helpt zij ons?

Het belang van de bij kan niet worden overschat. Bijen hebben een cruciale rol als bestuiver van groenten, kruiden, fruit, landbouwgewassen en wilde planten. Meer zelfs: zonder bijen, geen zaden en vruchten en geen eten op ons bord.

Maar vandaag krijgen bijen het steeds lastiger om te overleven. Ze vinden steeds moeilijker woonplaatsen en nectar- en stuifmeelrijke bloemen. Dat komt onder meer door ontbossing, monoculturen of verharding. In het najaar blijft het ook langer warm en blijven de bijen langer actief, maar vinden ze nog onvoldoende bloeiende planten om zich te voeden. Vooral solitaire bijen zien af. Wij kunnen ze helpen! Denk dan vooral aan voldoende voedsel en een plaats om te nesten.
Hieronder lees je hoe je bijen naar je tuin kan lokken. We hebben het ook samengevat in een handig overzicht: raadpleeg de checklist en kijk hoe bijvriendelijk je tuin is!

Doe de test!

Voorzie voldoende voedsel

Bijen hebben nectar en stuifmeel nodig. Zorg dus dat er voldoende bloeiende planten in je tuin staan. Dat kunnen bomen, struiken, vaste planten, bloemen of kruiden zijn!

  • Plant en zaai verschillende soorten die op andere momenten bloeien.
  • Kies bijenvriendelijke vaste planten, zoals margriet, dropplant, kattenstaart of ijzerhard
  • Vorm een deel van je gazon om tot bloemenweide.
  • Geen grote tuin? Zet planten op je terras en balkon.
  • Kies voor inheemse soorten.
  • Kies voor een combinatie planten met een lange bloeiperiode, vanaf het vroege voorjaar tot laat in het najaar.
  • Wacht met de haag te scharen tot ná de bloei

TIP! Ook met een kruidentuin of moestuin doe je de bijen een groot plezier. Lavendel, salie, marjolein, bosaarbeien, een prei of ui die in bloei staat ... het zijn allemaal bijenlokkers!

Zorg ten slotte dat ze ook wat te drinken hebben. Een vijvertje is ideaal, maar gewoon een waterschaaltje presenteren, werkt ook prima.

Geef ze een thuis

De boodschap is: laat de natuur haar werk doen. Door bijen een thuis te geven, zullen zij veel werk opknappen in je tuin en het biologische evenwicht mee bewaren. Zorg dus ook dat bijen niet alleen voedsel, maar ook een nestplaats of een plekje om te schuilen vinden.

Hommels maken een nest in een composthoop, onder een tuinhuis, in een boomholte of tussen een stapel houtblokken. Zandbijen zoeken het ondergronds door een gang te graven waar ze verschillende nestkamers voorzien. Metselbijen maken hun nestje bovengronds in gaatjes, spleetjes of natuurlijke holle stengels. Dus enkele tips voor je tuin:

  • Laat een stukje in je tuin verwilderen
  • Hou enkele delen aarde bloot, zonder bodembedekking
  • Doorboorde houtsblokken zijn mooi meegenomen
  • Onthard waar je kan en kies voor een bloemenweide
  • Leg een groene gevel aan met klimplanten
  • Installeer insectenhuisjes

Hou het gezond

Bijen verzamelen nectar en stuifmeel, maar als we onze planten behandelen met chemische hulpmiddelen, worden de bijen ziek en sterven ze. Honingbijen zullen de ziektes meenemen naar de kast, waardoor zelfs hele kolonies kunnen sterven. Dus is het zaak om gifstoffen, bestrijdingsmiddelen en pesticiden absoluut te vermijden in de tuin.

Bij Horta kiezen we altijd voor de meest ecologische manier om problemen in de tuin aan te pakken. Zo kan je onkruid op een milieuvriendelijke manier voorkomen of bestrijden of het zelfs volledig manueel verwijderen met het juiste tuingereedschap. Allemaal onder het motto: een gezonde tuin houdt zichzelf wel in evenwicht.

Onkruid in je tuin bestrijden

Beste prijs-kwaliteit