Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Lok bijen en vlinders met een insectenhotel

Nuttige beestjes als bijen en vlinders hebben dezelfde basisbehoeften als elk ander dier: voedsel en huisvesting. Hun voeding, stuifmeel en nectar, halen ze vooral uit bloemen en bloeiende planten. Voor de huisvesting kan je een insectenhotel ophangen! 

Door nuttige insecten naar je tuin te lokken, zorg je ervoor dat schadelijke beestjes op een zo natuurlijk mogelijke manier worden bestreden en help je de natuur. Gaasvliegen en lieveheersbeestjes bestrijden bladluizen en spintmijten, terwijl vlinders en bijen je bloemen bestuiven. Zij zullen allemaal dankbaar gebruikmaken van een insectenhotel. Dat kan dienen als schuilplaats, om te overwinteren of zelfs om te nesten. 

Waar hang je het?

Je kan een insectenhotel zelf in elkaar knutselen, maar in je Horta winkel vind je natuurlijk ook gewoon kant-en-klare insectenhotels. De ideale plaats voor een insectenhotel is:

  • In de zon
  • Uit de wind
  • Beschut tegen de regen
  • Met de open kant naar het zuiden
  • Balkon, terras of in de tuin

TIP! Hang het niet te laag: minstens 50 cm boven de grond. Zo kunnen mieren en katten er niet bij en voorkom je opspattend vocht als het regent. Een insectenhotel op ooghoogte is ideaal om te kunnen observeren.

Wie komt wanneer?

  • Gaasvliegen gebruiken het insectenhotel gedurende het gehele jaar als veilig onderkomen.
  • Lieveheersbeestjes verblijven vooral ’s nachts en in de winter in het insectenhotel. Ze rusten dan graag tussen dicht materiaal zoals pijnboomschors.
  • Verschillende soorten bijen. Metselbijen broeden of overwinteren in de rieten buisjes. Andere solitaire bijen gebruiken de grote en kleine boorgaten van 4, 6 en 8 mm als een broedplaats, maar ook om te overwinteren. Ze leggen hun eieren in de gaten en sluiten die dan met een mengsel van leem en secreet. In de lente van het volgende jaar komen de larven uit en breken hun weg naar buiten.
  • Sommige soorten vlinders zoals citroenvlinders, dagpauwogen, distelvlinders of kolibrievlinders verschuilen zich graag in holle ruimtes en vinden een goede rust- of overwinteringsplek in de kamer met de verticale opening.

TIP! Ook de oorworm is bijzonder nuttig in de tuin, want hij houdt van bladluizen en beperkt schimmelaantasting op je planten. Hij verkiest een huisje dat je makkelijk zelf kan maken: zet een terracotta pot ondersteboven in je tuin met een bundeltje stro of hooi eronder. Laat de pot een week op de grond, zodat de oorwormen erin kunnen kruipen. Daarna zet je of hang je het in de buurt van de planten die je wilt beschermen.

Onderhouden?

Liever niet, eigenlijk. De geur van olie, was of verf weert insecten. Behandel je insectenhotel hiermee dan ook zeker niet. Wil je het graag reinigen, gebruik dan enkel water — maar eigenlijk is dat niet nodig. Ook de gevulde gaten laat je beter met rust. De larven nemen hun tijd om eruit te komen en anders verstoor je dat proces. Trouwens, bijen en wespen nemen het opruimen van de boorgangen zelf voor hun rekening. De meeste bijensoorten hergebruiken bovendien de nesten elk jaar opnieuw.

Wat je wél mag doen, is spinnenwebben verwijderen. Spinnen leven van insecten en ze bouwen dan ook graag een web in de vliegroute van en naar het hotel. Zo worden sommige wespen en bijen al op hun eerste vlucht gevangen door een hongerige spin.

TIP! Is er al meer dan een jaar helemaal geen activiteit rond je insectenhotel? Dan is het tijd om het te vervangen … en om te dubbelchecken dat het wel op de juiste plaats hangt.

Meer over biodiversiteit

Stimuleer de biodiversiteit in je tuin
Tuin
Siertuin
Ecologisch tuinieren

Stimuleer de biodiversiteit in je tuin

Gezocht: nuttige insecten in de tuin
Tuin
Siertuin
Moestuin
Ecologisch tuinieren

Gezocht: nuttige insecten in de tuin

Is het een bij of een wesp?
Tuin
Siertuin
Ecologisch tuinieren

Is het een bij of een wesp?