Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Plantenpaspoort: orchidee

De orchidee of phalaenopsis is een prachtige bloeiende kamerplant en een van de populairste soorten planten. Dat hoeft geen verrassing te zijn, als je maar kijkt naar die kleurrijke prachtbloemen. Om zo lang mogelijk van je prachtige orchidee te genieten, is het belangrijk om ze goed te verzorgen.

water

1x per week onderdompelen in water

water

Veel licht nodig

water

Temperatuur: 18-22 graden

water

Makkelijk te onderhouden

water

1x per 2 jaar verpotten

water

Snoeien na de bloeiperiode

Verzorging

Zet de phalaenopsis op een plaats met voldoende licht, maar vermijd felle zon tussen april en oktober.

Zodra de wortels wit worden, heeft de plant wat water nodig. Om de 7 à 10 dagen dompel je de pot gedurende 10 minuten onder in lauw (regen)water, zodat de wortels volop vocht kunnen opnemen. Staat de verwarming (regelmatig) aan, dan kan je best geregeld de bladeren besproeien.

Bovendien kun je de kamerplant bemesten met voeding voor orchideeën. Van november tot en met februari doe je dat één keer per maand, de rest van het jaar twee keer per maand.

Hoe red je een orchidee?

Krijgt je orchidee verkleuringen in het blad, gaat ze slap hangen, verliest ze bladeren of bloemen of laat ze knoppen vallen? Dan klopt er iets niet. Ze probeert je iets te vertellen, maar wat?

Orchideeën zijn niet snel ziek, maar kunnen wel last krijgen van wolluis. Wolluizen zijn vervelende beestjes. Ze zien eruit als kleine, donzige insecten, maar het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je ze op je orchidee spot! De wolluis zuigt voedingsstoffen uit de plant, essentiële stoffen die je orchidee nodig heeft om gezond te blijven. Daarnaast verspreiden wolluizen zich razendsnel, dus wees er op tijd bij als je wilt voorkomen dat ook andere planten in huis besmet raken.

Tips & weetjes over orchideeën


Gele bladeren bij je orchidee, dat kan twee dingen betekenen:

  1. Temperatuur. Als het te koud is, zal je dit aan je orchidee merken door de gele bladeren. Ook plotse temperatuurverschillen leiden tot gele bladeren.
  2. Zonlicht. Orchideeën houden van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Een teveel aan direct zonlicht kan de oorzaak zijn van gele bladeren.

Bekijk welke van deze twee oorzaken van toepassing (kunnen) zijn op jouw orchidee en zet haar snel op een andere plek!

TIP! De gele bladeren kun je verwijderen, want die zullen niet meer herstellen.

Een orchidee ontwikkelt gele knoppen als ze het te koud heeft, te veel water krijgt of op een donkere plek staat. Je orchidee vindt dit niet fijn en zal haar knoppen laten vallen. De oplossing: zet de orchidee op een wat warmere plek en geef haar slechts één keer per week water.

TIP! Zet je orchidee niet naast je fruitschaal. Ethyleen, de stof die afkomstig is van fruit, is schadelijk voor de knoppen van de orchidee.

Wanneer de plant te weinig licht of te weinig water krijgt, laat een orchidee haar bloemen vallen. Verzorg je jouw orchidee volgens de tips op deze pagina? Dan heb je niets om je zorgen over te maken! Als je orchidee toch nog bloemen laat vallen, is dat omdat de bloeiperiode is afgelopen. Je kan je orchidee snoeien.
In dit geval is er een waterprobleem in dit geval. Dit kan te veel of te weinig water zijn, maar omdat je sneller te veel water geeft dan te weinig, is het in de meeste gevallen te wijten aan een teveel aan water. De oplossing: verwijder de slappe bladeren en geef even geen water.
Als je orchidee knoppen laat vallen, ligt dat waarschijnlijk aan de plaats. Je orchidee staat te koud en/of krijgt te weinig licht. Zet je orchidee op een warmere plek (maar uit direct zonlicht) en dompel de plant 1x per week helemaal onder water voor 5 minuten.

De bloemen kosten je orchidee veel energie. Energie die je plant moet hebben in de eerste plaats. Daarom is het belangrijk dat je rekening houdt met alle tips op deze pagina.

  • 1x per week onder water dompelen
  • Speciale plantenvoeding geven
  • Lichte standplaats, uit direct zonlicht
  • Temperatuur tussen de 18 en 22 graden
  • Als alle bladeren zijn gevallen
  • Als alle bladeren zijn geel verkleurd
  • Als de stengels helemaal droog zijn
  • Als alle luchtwortels bruin en droog zijn
Zijn er witte vlekken of beestjes op je orchidee? Dan heeft ze waarschijnlijk last van wolluis, een plaag die wel vaker voorkomt op kamerplanten. Wolluizen zuigen het sap uit de bladeren en daarmee ook de energie uit je plant. Wolluis scheidt ook honingdauw uit, wat dan weer mieren kan aantrekken. Dit wil je liever voorkomen. Je kunt wolluis bestrijden door een wattenstaafje in spiritus te dompelen en daarna op de wolluizen te deppen.

Aha! Da's interessant!

Een klantenkaart met unieke voordelen, speciaal voor onze trouwe klanten. Word jij ook lid van AHA! Horta?

Ontdek er alles over