Heb je geen konijnen of cavia’s, maar vind je wel knaagsporen of kleine uitwerpselen? Dat is meestal een teken dat je met ratten of muizen zit. Er zijn verschillende manieren om ze te bestrijden. Horta weet raad!
Wil je het probleem aanpakken, maar gebruik je liever geen gif? Dan kan je met een val of vangkooi aan de slag.
De klassieke muizen- of rattenval werkt door middel van een beweegbare hefboom en een sterk veermechanisme. Zodra de muis of rat het aas probeert te pakken te krijgen, beweegt de hefboom en sluit de val zich rond het beestje. Zeer effectief en beschikbaar in verschillende maten en modellen.
Om de beestjes in de val te lokken, heb je natuurlijk lokaas nodig. Er zijn veel verschillende soorten, die je kan onderverdelen in drie categorieën.
Granen
Er zijn twee soorten granen, tarwe of haver. Als je merkt dat de ene soort niet werkt, kan je overschakelen op de andere.
Pasta’s
Onweerstaanbaar voor ratten en muizen dankzij hun aantrekkelijke aroma’s. Het hoge vetgehalte in de pasta’s maakt hen bovendien beter bestand tegen vocht.
Bloklokazen
Bloklokazen zijn ideaal om ongedierte te bestrijden in echt vochtige omstandigheden. De blokjes bevatten paraffine, dat de vochtbestendigheid waarborgt én de lokazen aantrekkelijk houdt.
Als je kiest om met gif te werken, is het belangrijk dat je dat veilig doet en dat je weet wat het doet. Er zijn twee belangrijke soorten werkzame stoffen.
Anti-coagluantia
Werkzame stoffen die de stolling van het bloed remmen. Muizen of ratten die van het lokaas eten, krijgen interne bloedingen, waardoor ze uiteindelijk sterven. Doorgaans sterven ze 3 tot 18 dagen na het eten van het lokaas. Mochten ze meteen sterven na het eten, dan worden de andere leden van de kolonie wantrouwig tegenover het lokaas en zullen ze er niet meer van eten.
Inwerking op het centraal zenuwstelsel
Alfachloralose is een stof die inwerkt op het centraal zenuwstelsel en het metabolisme vertraagt. Eerst werkt ze hypnotiserend, daarna verliezen de dieren het bewustzijn. Wanneer de muizen een voldoende grote dosis eten van het behandelde lokaas, verlaagt hun lichaamstemperatuur waardoor ze sterven.
Plaats de rodenticiden altijd in een afsluitbare lokaasdoos. Op die manier hou je het veilig voor andere huisdieren en kinderen én blijft het lokaas langer vers. Controleer regelmatig of je het lokaas niet moet aanvullen.
Het is belangrijk om regelmatig van werkzame stof te wisselen, zodat er geen gewenning optreedt. Hou hier rekening mee wanneer je rodenticiden koopt en kies producten op basis van verschillende werkzame stoffen, als je ratten en muizen in en rond de woning wilt efficiënt bestrijden.
Raadpleeg onze Horta medewerkers in de winkel voor een duidelijk advies en oplossing voor uw ratten -en muizenprobleem.
TIP! Heel belangrijk: gebruik rodenticiden enkel in verzegelde lokaasdozen, binnenshuis en buiten, rond gebouwen. Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden steeds veilig. Lees voor gebruik steeds het etiket en de productinformatie, inclusief de passende waarschuwingszinnen en –symbolen.
Om te vermijden dat je (weer) ongedierte over de vloer krijgt, is het belangrijk om je huis en tuin zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor deze nieuwsgierige indringers.
TIP! Maak gaten (vanaf een halve centimeter) in de (buiten)muren van je huis of tuinhuis dicht. Dat kan met weringspasta of staalwol. Ventilatiegaten muisvrij houden, is ook heel belangrijk. Plaats er een roestvrij gaas voor. Zo behoud je een optimale werking van de ventilatie.