Kippen ken je als alleseters, het zijn geen kieskeurige diertjes. Zo lusten ze veel etensrestjes, regenwormen en snacks, maar ze hebben natuurlijk ook wel nood aan hun dagelijkse portie kwalitatief kippenvoer. En dat voer vind je in verschillende soorten en vormen, afhankelijk van wat jouw kippen nodig hebben. We helpen je om het ideale voer voor jouw kippen te vinden en geven je een overzicht van wat je kippen nog nodig hebben voor een optimale gezondheid!
Ken je kip. Om te weten welke voeding je best aan je kuiken of kip geeft, moet je rekening houden met verschillende factoren. De belangrijkste: hoe oud is je kip en in welke levensfase bevindt ze zich? Een kuiken moet flink groeien, een volwassen (leg)kip moet volop eieren leggen en een sierkip moet haar veren zien stralen. Of misschien wil je dat je kip eieren uitbroedt? Of zit ze in de rui?
Op basis van de antwoorden op deze vragen, maak je een keuze uit de verschillende soorten kippenvoer: start-, groei- of legvoeding. Deze mengelingen voorzien in de dagelijkse voedingsbehoeften van je kip en gelden als de basisvoeding voor je kip. Je vindt ze in meel- of korrelvorm.
Een kip moet dagelijks minstens 150 ml water drinken. Daarom is het belangrijk om altijd vers en proper drinkwater te voorzien. Gebruik hiervoor een drinkbak of drinkklok.
(Lees verder onder de producten)
Zaden, zonnebloempitten, maïs, wormen, insecten … Je kip is een alleseter. Of liever: een bijna-alleseter. Kippen zijn handige afvalverwerkers — met voedzame restjes als fruit, brood, (gekookte) rijst of pasta doe je hen altijd een plezier. Maar ze mogen zeker niet álles eten.
Wil je kippen door de rui helpen, hen helpen herstellen na ziekte of gewoon hun immuniteit een boost geven? Dan kan je vitaminesupplementen geven. Die geef je best ’s ochtends of ’s avonds, net voordat ze op stok gaan. Voedingssupplementen dienen enkel als aanvulling op het basisvoer.
TIP! De meeste voedingssupplementen voor kippen zijn vloeibaar en kan je makkelijk onder het drinkwater mengen.
Kippen hebben, zoals de meeste dieren, minstens twee volwaardige maaltijden per dag, maar zorg er vooral voor dat ze eigenlijk de hele dag door kunnen scharrelen. Laat ze één keer per week de voerbak helemaal leeg eten. Zo voorkom je dat er restjes voer en vuiligheid achterblijven. Maar de voederbak reinig je sowieso liefst wekelijks.
TIP! Kippenvoer bewaar en presenteer je in een goed afsluitbare voederton. Hiermee voorkom je bederf en hou je muizen en ratten op afstand. Hang de voerbak op, net hoog genoeg om te voorkomen dat de kippen de bak bevuilen. Zo hou je de voederbak langer schoon. Ook een trapbak is een interessante optie: kippen krijgen voer door op een trede te staan en hebben zo altijd voer ter beschikking!