Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Hondenschool

3 gouden regels bij de puppytraining

Een puppy is nieuwsgierig, maar weet nog niet wat hij mag en wat niet. Dat kan jij hem bijbrengen. En een puppy leert snel!

Hoe jonger de hond, hoe makkelijker je hem iets aan- of afleert. En honden leren door middel van associatie. Dus starten jullie met zindelijkheidstraining? Wil je hem in zijn bench krijgen of hem afleren om ergens in te bijten? Of wil je hem een nieuw spel aanleren zodat jullie samen kunnen spelen? Hou dan altijd rekening met de drie gouden regels bij puppytraining. En je zal zien hoe snel een puppy leert!

  1. Als je puppy iets goeds heeft gedaan, beloon hem dan.
  2. Doet hij iets wat niet mag, dan negeer je hem.
  3. Hou dagelijks ‘trainingsessies’ van zo’n 2 minuten.

TIP! Timing is essentieel. Beloon je puppy meteen na het positieve gedrag, zodat hij het goede gedrag snel zal associëren met de beloning. 


De bench als hulpmiddel

Een bench is handig om je hondje te vervoeren, maar het is ook een bijzonder nuttig hulpmiddel om je puppy allerlei zaken aan of af te leren. Zo kan een bench helpen bij de zindelijkheidstraining van je pup, maar kan je een draadkooi ook gebruiken om je hond af te leren om te komen bedelen wanneer jullie aan tafel zitten.

De voordelen van een bench


Wat moet mijn puppy allemaal leren?

Een jonge hond heeft een hele wereld te ontdekken en een heleboel energie. Vroeg of laat doet hij iets wat niet mag. Misschien omdat hij overenthousiast is of ... omdat hij simpelweg niet weet dat het niet mag! Het is de taak van het baasje om de puppy voor te bereiden en hoe vroeger je daarmee begint, hoe gemakkelijker. Denk maar aan:

  • Socialiseren
Mensen, andere dieren, verschillende locaties, vreemde geluiden ... Beperk de leefwereld van je hond(je) niet tot jullie woonkamer of de tuin. Alles is nieuw voor je hond en hoe meer ervaringen hij opdoet op een veilige en verantwoorde manier, met jou in zijn buurt, hoe beter gewapend hij is om in de toekomst om te gaan met nieuwe indrukken. Besteed hier voldoende aandacht aan, het zal hem ook makkelijk over de angstfase (vanaf 12 weken) heen helpen.

  • In de pas lopen
Spoiler alert: jullie zullen samen véél gaan wandelen. Gelukkig maar! Daarom is het wel belangrijk dat je hond weet wat van hem wordt verwacht. Laat hem eerst binnen wennen aan zijn halsband of harnas. Controleer dagelijks of die niet te strak zit, want je puppy groeit snel. Zodra hij gewend is aan het harnas, kan je de riem vastmaken. Accepteert hij die? Beloon hem dan! Ook buiten moet hij flink gehoorzamen. Enkele tips voor de perfecte wandeling.

  • Zich laten verzorgen
Je kan heel veel potentiële gezondheidsproblemen voorkomen met een goede verzorging en hygiëne. En hoe vroeger je hiermee begint, hoe makkelijker voor je hond. Want hij heeft dan bijvoorbeeld nooit anders geweten dan dat je hem om de paar dagen borstelt, dagelijks zijn tanden poetst of regelmatig in bad stopt. Daarom start je er best al op jonge leeftijd mee!  

  • Spelen
Jazeker, ook spelen zal hij moeten leren. Denkspeelgoed, apporteerspelletjes, er zijn verschillende soorten speelgoed en stuk voor stuk zijn ze goed om jullie band te versterken, hem mentaal uit te dagen en fysiek uit te putten. Jij maakt hem de spelregels duidelijk en dan zijn jullie vertrokken. Lees hier waarom spelen zo belangrijk is!

  • Wennen aan de bench
De bench is, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, een multifunctioneel middel om je hond dingen aan te leren. Maar eerst moet je hem natuurlijk vertrouwd krijgen met die bench in de eerste plaats. De makkelijkste manier: gebruik snacks! We leggen je in dit artikel uit hoe je alles uit die polyvalente bench haalt. 

  • Zindelijkheid

Sommige pups zijn hier wat sneller in dan andere. Het is vooral belangrijk dat je geduldig en consequent blijft en waakzaam bent voor signalen, zoals naar de deur rennen of ter plaatse trappelen. Sowieso is het belangrijk om regelmatig even met je puppy naar buiten te gaan. Doet hij daar zijn ding? Beloon hem dan meteen en geef hem een hondensnack! Omgekeerd: heeft je puppy een ongelukje in huis? Kuis dat dan snel op en besteed hier verder niet te veel aandacht aan. Straffen heeft bij honden nooit het gewenste effect, je verliest hun vertrouwen en zij hun zelfvertrouwen.

  • Niet bijten

Kauwen is heel natuurlijk voor je hond. Alleen moet jij hem wel nog leren waar hij wel of niet zijn tanden mag in zetten. Zeg simpelweg ‘Nee’ wanneer hij ongewenst bijtgedrag vertoont en beloon hem als hij stopt. Belonen doe je met een snack en omdat hij graag ergens zijn tanden wil in zetten, moet je ook kauwkluiven voorzien. Zo kan hij zijn drang tot kauwen alsnog kwijt.


Kluifjes mix 250 gr
Vanaf € 2,60
Meerdere varianten
Beste prijs-kwaliteit
Meerdere varianten
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit