Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Leren apporteren in 7 stappen

Apporteren is een geweldige manier om je hond in beweging te krijgen, wandelingen leuker te maken én jullie band te versterken. Bovendien train je zijn gehoorzaamheid en wordt hij er lekker moe van, da’s mooi meegenomen. Elke hond kan leren om te apporteren. Hoe? We helpen je met een handig stappenplan, aangevuld met enkele nuttige tips. Veel plezier!

Elke hond kan leren apporteren, al zullen sommige rassen of puppy’s het sneller onder de knie krijgen dan andere. Apporteren bestaat in principe uit drie handelingen die jij je vriend moet aanleren. Je hond moet leren zoeken, terugbrengen en loslaten.

Daarbij heb je vooral veel positieve bekrachtiging, snacks en een flinke portie geduld nodig. Elke hond is natuurlijk anders, ze hebben specifieke behoeften en hun eigen temperament, maar volg deze 7 stappen en dan moet het zeker lukken!

STAP 1. Kies het juiste speelgoed

Die keuze is belangrijk, omdat je hond niet alleen jullie speeltijd samen leuk moeten vinden, maar ook het speelgoed waarmee jullie aan de slag gaan. Kies daarom zijn favoriete speeltje voor jullie training. Dat kan een bal, een frisbee of een speciaal apporteerspeeltje zijn. Is het nieuw speelgoed? Laat je hond dan eerst even wennen aan het speeltje. Laat hem eraan ruiken en het zelf ontdekken.

TIP! Gebruik het gekozen speelgoed enkel om te apporteren. Laat het dus niet binnen rondslingeren, want je wilt dat je hond het speelgoed enkel associeert met apporteren.

Bekijk ons hondenspeelgoed

STAP 2. Leer loslaten

Nog voor we het speeltje weggooien, moet je je hond leren om het los te laten wanneer je dat vraagt. Nu hij vertrouwd is met het speelgoed, zal elke hond (en zeker een puppy) dat speeltje in al z’n enthousiasme moeilijk loslaten in het begin van jullie training. Grijp het speelgoed beet met één hand en hou wat snacks in je andere hand. Toon de snack heel duidelijk, vlak voor zijn neus. Pas wanneer je hond het speeltje loslaat, beloon je hem met de snack en enkele bemoedigende woordjes.

TIP! Wanneer jullie beiden het speelgoed vasthouden terwijl je hond het speeltje moet loslaten, is het belangrijk dat jij je hand stilhoudt. Begint niet te sleuren en te trekken, anders dreigt je hond het te interpreteren als een trekspelletje.

De lekkerste hondensnacks

STAP 3. Begin eenvoudig

Tijd om te gooien. Je hond zal er vanzelf wel achteraan lopen als het zijn favoriete speelgoed betreft en als jij genoeg enthousiasme vertoont. Maak duidelijk dat jullie in speelmodus zijn! Begin met het speelgoed niet te ver weg te gooien, zodat hij het makkelijk kan ophalen. Moedig hem aan om het op te pakken en terug te brengen.

TIP! Lijkt je hond toch niet zo geïnteresseerd? Misschien moet je een ander speeltje kiezen, of wrijf iets lekkers over het speelgoed zodat de geur er in dringt. Wieg het een beetje heen en weer voor zijn neus en zijn interesse zal snel gewekt zijn!

STAP 4. Terugbrengen

Het moeilijkste gedeelte. Brengt je hond het speeltje meteen terug? Super! Beloon hem uitgebreid, zodat hij begrijpt dat dit is wat je van hem verwacht. Er zijn echter nog enkele andere scenario’s mogelijk: je hond loopt weg met het speeltje en verwacht dat jij achter hem aan komt, je hond holt achter het speeltje, maar laat het vallen en keert met lege handen terug of je hond komt naar jou met het speeltje, maar laat het niet los.

Daarom is stap 2 belangrijk, hij moet ondertussen al begrijpen dat hij het moet loslaten én dat hij daarvoor zal worden beloond. De sleutel is hier geduld en consistentie, jij bent in controle. Ga dus niet achter hem aan rennen en begin niet aan het speelgoed te trekken. De regels zijn simpel: hij laat het speeltje los, jij geeft hem een beloning. Herhaling, herhaling, herhaling is de boodschap.

Snacks voor je hond: timing is alles

STAP 5. Belonen

We hebben het al veel over belonen gehad, maar het is dan ook een essentieel onderdeel van de training. Je wilt dat je hond positief gedrag associeert met een beloning. Of omgekeerd. Dat kan natuurlijk een lekkere (gezonde) snack zijn, maar ook een aai, lieve woordjes of een knuffel. Beloon je hond enthousiast en uitgebreid wanneer hij het speelgoed ophaalt en terugbrengt. Gebruik positieve versterking, ook als hij het even niet zo goed doet.

TIP! Zorg dat de beloning (bijvoorbeeld het verorberen van een snack) maar enkele seconden duurt. Anders wordt het eerder een afleiding dan een beloning.

Kluifjes mix 250 gr
Vanaf € 2,60
Meerdere varianten
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit
Meerdere varianten
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit

STAP 6. Introduceer commando's

Nu je hond begrijpt wat je van hem verwacht, kan je specifieke commando’s toevoegen. Denk maar aan: ‘zit’, ‘blijf’, ‘apport’, ‘pak’, ‘los’ of ‘af’. Hou het simpel en duidelijk verstaanbaar.

Bijvoorbeeld bij het loslaten (stap 2): toon de snack heel duidelijk, vlak voor zijn neus. Laat je hond het speeltje los, beloon hem dan met de snack en zeg ‘los’ of ‘af’. Blijf dit consequent doen (herhaling is de boodschap!), zodat je hond het commando associeert met het loslaten van het speeltje — en het krijgen van een beloning.

TIP! Je leert hem dus éérst de handeling (loslaten) en daarna koppel je die pas aan een commando (‘los!’). Na een tijdje kan je het proberen zonder beloning en door enkel het commando te geven.

STAP 7. Varieer

Nu je hond de basisprincipes onder de knie heeft, kan je beginnen te variëren en te experimenteren. Nu wordt het echt leuk!

 • Oefen in verschillende omgevingen, zowel binnen als buiten, om ervoor te zorgen dat je hond het commando begrijpt in elke situatie.
 • Laat hem het speelgoed langer in zijn bek houden wanneer hij het terugbrengt. Je wilt niet dat hij het speeltje al loslaat wanneer hij zijn beloning ziet, maar pas wanneer jij het commando geeft. Beloon hem dan wel uitvoerig als hij het goed doet.
 • Probeer om hem ook te laten gehoorzamen zonder snacks. De beloning kan trouwens ook een aai of een knuffel zijn. Je wilt dat hij gehoor geeft aan je commando’s en niet enkel omdat hij nadien lekkers krijgt. Hou in het begin bijvoorbeeld de snacks in je zak en haal ze pas boven als hij gehoorzaamt. Bouw zo langzaam af.
 • Speel ook met de afstand. Nu een keer vlakbij, dan weer ver weggegooid. En zoals steeds: blijf hem belonen als hij het goed doet, met snacks dan wel met een aai of lieve woordjes.

Waarom spelen zo belangrijk is!

Algemene tips

 • Blijf geduldig. Wees geduldig en blijf positief tijdens het leerproces. De ene hond is er na enkele sessies mee weg, bij een andere duurt het enkele weken. Elke hond leert in zijn eigen tempo. Niks om je zorgen over te maken of gefrustreerd over te geraken.
 • Consistentie is belangrijk. Doe de training regelmatig over, herhaal elke keer dezelfde commando’s en gebruik (zeker in het begin) telkens hetzelfde speelgoed om ervoor te zorgen dat je hond het apporteren blijft begrijpen.
 • Sla geen stappen over. Ga pas over naar een volgende fase wanneer je hond de vorige goed onder de knie heeft. Bijvoorbeeld: begin niet meteen met de volledige oefening (zoeken, terugbrengen en loslaten) als je hond nog niet begrijpt dat hij het speelgoed op een bepaald moment zal moeten loslaten. Stap voor stap.
 • Oefen regelmatig. Minstens twee keer per dag gedurende zo’n tien minuten. Door kort te oefenen, blijft het interessant voor je hond en door het regelmatig te herhalen, creëer je een gezonde routine.
 • Niet straffen. Goed gedrag moet je belonen, dan wil je slecht gedrag ook bestraffen? Geen goed idee, straffen heeft een averechts effect op je hond. Hij zal je wantrouwen, het komt jullie band niet ten goede en je hond zal een afkeer krijgen van de activiteit.
 • Als je merkt dat je hond toch veel moeite heeft, kan je overwegen om de professionele hulp van een hondentrainer in te schakelen.
 • Hoe jonger, hoe beter. ‘Een oudere hond leer je geen nieuwe trucjes’, luidt het spreekwoord. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Er schuilt wel een waarheid in, maar dat heeft simpelweg met gewenning te maken. Daarom zal een puppy je instructies snel oppikken, maar hij heeft natuurlijk ook wat meer sturing nodig. Hij is nog volop de wereld aan het ontdekken en je zal hem dus moeten ‘kort’ houden. We hebben enkele tips voor je.

  3 tips voor puppytraining

 • Een snack telt ook als voeding. Als je wat vaker een snack aanbiedt, moet je dus ook zijn dagdosering korrels verlagen. Op die manier voorkom je overgewicht.

  Moet mijn hond op zijn gewicht letten?