Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Ratten en muizen vangen of verjagen

Muizen en ratten in huis? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Je kan ze verjagen, maar je kan de diertjes ook vrijlaten in de natuur. Daarvoor moet je ze natuurlijk eerst vangen en daarvoor heb je een val of een kooi en wat lokaas nodig!

Vangen of verjagen

Met een vangkooi of ‘levendvangkooi’ kan je de diertjes zowel binnen- als buitenshuis levend vangen. Daarna kan je ze vrijlaten in de natuur. Er zijn verschillende soorten.

  • Muizen- of rattenkooi: in het midden van de kooi leg je wat lokaas, raakt het knaagdier dit aan dan wordt er een ‘trigger’ geactiveerd die het deurtje van de kooi sluit. Ga zeker elke dag even kijken of er al een bezoeker in de kooi zit. Zo voorkom je dat het diertje uitdroogt of verhongert.
  • Muizenkorfkooi: deze kooi heeft geen dichtklappend deurtje. Het is simpelweg een stalen korf met een ingang die versmalt. Zo raakt de muis er wel in, maar niet meer uit.
  • Kantelval voor muizen of ratten: deze soort val werkt niet met een trigger, zoals bij de muizen- of rattenkooi, maar met het gewicht van de ongewenste bezoeker zelf. Eens de muis of rat zijn gewicht volledig over het kantelpunt zet, kantelt de kooi en klapt de deur dicht.
Meerdere varianten
Meerdere varianten

TIP! Gebruik je een vangkooi, kies dan een model dat maar één dier kan vangen. Vang je meerdere dieren samen, dan kunnen ze agressief worden tegen elkaar.

Je kan de dieren ook verjagen met een ultrasoon apparaat: dit toestel zendt een geluid uit dat muizen en ratten niet kunnen verdragen. Hierdoor blijven de diertjes weg of worden ze verjaagd. Zulke systemen werken lokaal: het geluid kan niet door een muur dringen en heeft dus maar een beperkt bereik.

Gevangen! En nu?

Je hebt de muis of rat gevangen! Nu is het tijd voor de volgende stap: het beestje weer vrijlaten. Maar … waar? Muizen en zeker ratten zijn best slim, plaats ze dus ver genoeg. In een park, bos of andere groene omgeving, maar in elk geval op minstens 1,5 km van je huis. Vanaf deze afstand vindt de rat of muis de weg naar jouw woning niet meer terug. Je vermijdt het best de rand van een drukke baan.

TIP! Zorg er wel steeds voor dat je ver genoeg verwijderd bent van andere huizen en gebouwen. Je wil liever niet dat de diertjes andere huizen binnendringen.

  1. Transporteer het dier in de kooi die je gebruikt hebt om het te vangen.
  2. Hou de kooi recht en wees voorzichtig, zodat je het dier niet per ongeluk verwondt.
  3. Geef de muis of rat iets te eten of drinken in de kooi, zo kan het terug op krachten komen.
  4. Klaar om je ongewenste bezoeker los te laten? Doe het deurtje open en neem enkele meters afstand, zodat de muis of rat rustig kan weglopen.

Liever aan de slag met rodenticiden? Lees hier hoe je dat veilig doet.

Lokaas

Om de beestjes in de val te lokken, heb je natuurlijk ook lokaas nodig. Er zijn veel verschillende soorten, die je kan onderverdelen in drie categorieën.

Granen
Er zijn twee soorten granen, tarwe of haver. Als je merkt dat de ene soort niet werkt, kan je overschakelen op de andere.

Pasta’s
Onweerstaanbaar voor ratten en muizen dankzij hun aantrekkelijke aroma’s. Het hoge vetgehalte in de pasta’s maakt hen bovendien beter bestand tegen vocht.

Bloklokazen
Bloklokazen zijn ideaal om ongedierte te bestrijden in echt vochtige omstandigheden. De blokjes bevatten paraffine, dat de vochtbestendigheid waarborgt én de lokazen aantrekkelijk houdt.

Geen ongedierte? Houden zo

Om te vermijden dat je (weer) ongedierte over de vloer krijgt, is het belangrijk om je huis en tuin zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor deze nieuwsgierige indringers.

  • Beperk voedselresten: laat geen eten rondslingeren in en rond de woning. Kruimels en etensresten op de grond? Haal de stofzuiger even boven.
  • Gooi ook geen etensresten op de composthoop, dit trekt ongedierte aan. Het is beter om groenten- en plantenresten in de (afgesloten) GFT-bak te gooien.
  • Hou het proper: orde en netheid helpt je om een ratten -en muizenproblemen te voorkomen. Bewaar voorraden, restjes of droge voeding in goed afgesloten potjes.
  • Sluit de toegang tot de woning af: stop toegangsgaten zo goed mogelijk toe.

TIP! Maak gaten (vanaf een halve centimeter) in de (buiten)muren van je huis of tuinhuis dicht. Dat kan met weringspasta of staalwol. Ventilatiegaten muisvrij houden, is ook heel belangrijk. Plaats er een roestvrij gaas voor. Zo behoud je een optimale werking van de ventilatie.