Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Train zijn brein: de voordelen van denkspeelgoed

Denkspeelgoed of hondenpuzzels zijn een uitstekende manier voor je hond om zichzelf te vermaken en mentaal uit te dagen. In het meeste intelligentiespeelgoed kan je ook snacks verstoppen en de moeilijkheidsgraad aanpassen. Op die manier hou je het interessant voor je hond en blijft hij gemotiveerd. Maar waarom is dat zo belangrijk?

1. Stimuleer zijn ontwikkeling

Zijn concentratie- en doorzettingsvermogen worden al snuffelend op de proef gesteld! Door hondenpuzzels op te lossen, leer je hem om probleemoplossend te denken. Het zal het zelfvertrouwen van je hond bevorderen en dankzij de snacks en jouw positieve aanmoedigingen zal hij gemotiveerd zijn om verder te spelen en dus te blijven leren. Spelen en leren gecombineerd, win-win!

Waarom het zo belangrijk is om te spelen met je hond

2. Maak je hond lekker moe

Is het geen weer om een hond door te jagen? Is je hond al wat ouder of herstellende van een ingreep? Of ben jij aan de slag in de keuken en heb je even geen handen vrij om te spelen? Dat kan allemaal wel, maar je hond moet wel z’n energie kwijt kunnen. Denkspeelgoed houdt niet alleen je huisdier langdurig bezig. Mentaal gestimuleerd worden, kost je hond veel energie. Zo'n 10 minuten spelen, staat ongeveer gelijk aan een uur lopen met je hond. Ideaal dus voor jonge pups of oudere honden die niet zoveel kunnen lopen.

Mooi meegenomen: door snacks te verstoppen en je hond ernaar te laten zoeken, voorkom je ook dat hij schrokt en te veel eet.

Tips tegen schrokken

3. Versterk jullie band

Het is belangrijk dat je rustig opbouwt om te voorkomen je puppy of hond gefrustreerd raakt. Neem je tijd en laat stap voor stap zien wat de bedoeling is van de hondenpuzzel. Geef je hond nadien de nodige tijd om het spel te begrijpen, laat hem vooral zelf zoeken en uitproberen en help hem een handje indien nodig.

Het versterkt jullie band als jullie samenspelen. Zeker als je hem beloont wanneer hij het goed doet! Hij zal je dankbaar zijn en gemotiveerd blijven.

Snacks voor je hond, een goed idee?

En nu … spelen!

Een snuffelmat, snackbal, hondenpuzzel of slow feeder, er zijn heel veel verschillende soorten denkspellen voor je hond. Speelgoed waar hij zijn tanden in kan zetten, waar hij achteraan kan rennen, waar hij zijn motorische vaardigheden mee traint, waar je snacks in kan verstoppen, voor beginners of gevorderden … Probeer er meerdere uit en kijk waar je hond het beste op reageert. Wissel regelmatig af! Zo voorkom je dat hij een spelletje beu wordt of dat het te gemakkelijk wordt. Veel spelplezier!

Bekijk ons aanbod denkspeelgoed