Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Waarom het najaar ideaal is om te planten

Bloemen, bomen, vaste planten of je gazon: om de tuin van je dromen in het voorjaar te zien bloeien, begin je in het najaar met alles aan te planten en aan te leggen. Op die manier geef je je planten een groeivoorsprong: ze ontwikkelen al sterke wortels om de winter door te komen en zullen verder groeien en prachtig bloeien in het voorjaar.

De ideale omstandigheden

  • In het najaar is de bodem nog lekker warm (maar niet meer té warm) na de zomer.
  • Vaste planten kunnen alvast sterke wortels ontwikkelen voor de winter toeslaat.
  • Na de winter kunnen ze voldoende voeding opnemen en verder groeien.
  • In het voorjaar kunnen ze maximaal bloeien!
  • Je planten hebben voldoende tijd gehad om te groeien, waardoor ze beter bestand zullen zijn tegen droogteperiodes in de zomer.

Aanplanten in het najaar, geeft dus veerkrachtige en bloeiende planten in het voorjaar. Wil jij graag je tuin aanleggen? Hou hier dan rekening mee als je je planten een voorsprong wil geven. Of dat nu over vaste planten, bomen, bloemen of je gazon gaat. Een overzicht.

Vaste planten

Vaste planten in de grond zetten, is niet moeilijk. Er zijn drie stappen die je best volgt om je plant een optimale start te geven. Welke planten je kiest, is volledig aan jou. Er zijn heel veel verschillende soorten, voor elke plek in de tuin: in volle zon, halfschaduw of schaduw.

TIP! Als je in elk seizoen kleur wil in je border, kies je best verschillende planten die bloeien in de lente, zomer en herfst.

Welke planten kies ik?

Waar je zeker op moet letten, is de plantafstand. Plant je vaste planten niet te dicht bij elkaar om te voorkomen dat ze elkaar verdringen, want zowel onder als ze boven de grond zullen ze flink groeien. Hou ook rekening met de hoogte van de planten als je variatie in je border wil brengen. Plaats hogere planten achteraan en kleinere planten vooraan in de border.

TIP! Planten, bomen of struiken plant je in principe op dezelfde manier. Volg de correcte stappen om je planten een goeie start te geven!

Een border aanleggen in 3 stappen

Bloembollen

Ook een voorjaar vol bloeiende bloemen begint al in het najaar. Bloeiende bloembollen als tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en andere voorjaarsbloeiers plant je dan ook in de herfst, vanaf half september tot half december. Voorjaarsbloembollen hebben namelijk een koude periode nodig om in het voorjaar tot bloei te komen.

Hoe eerder ze in je tuin staan, hoe vroeger ze het volgende voorjaar in bloei komen. Idealiter plant je de bloembollen zo snel mogelijk na aankoop. Ook al kan je de meeste bloembollen nog wel even bewaren.

TIP! Je mag geen bloembollen in de grond zetten wanneer het vriest of als de grond te nat is. Dan zullen ze zullen gelijk bevriezen of verrotten.

Van tulpen en narcissen, Muscari of Corydalis, tot Allium, Ipheion, Camassia, Scilla en Fritilaria. Voorjaarsbloeiende bollen hebben een enorme verscheidenheid aan kleuren, hoogtes en bloeiperiodes. Aan jou om te kiezen. Hou bij je keuze wel rekening met de kleur, de bloeimaand, de hoogte, de plantdiepte en het aantal bollen per vierkante meter.

Bloembollen plant je zo

Gazon

Je gazon aanleggen, doe je best in september of oktober. De belangrijkste reden is misschien wel de klimaatverandering. In de zomer zien we steeds vaker hittegolven, extreme droogte én hevige regenbuien, maar ook de lente lijkt wel alles of niks: in april kan het nog sneeuwen en mei is vaak warm en droog. Als je je gazon zaait in het voorjaar, wordt dat gras dus vrijwel meteen blootgesteld aan extreme omstandigheden.

Dan is het najaar een beter idee: de temperatuur is vaak nog aangenaam en de zon schijnt nog volop in september en oktober. En dus: 5 voordelen van gras te zaaien in het najaar!

Je gazon aanleggen in 8 stappen

1. Je bespaart water

De lente kent vaker droge periodes, waardoor je het ingezaaide gazon soms wekenlang moet bewateren. In de herfst regent het vaker en is de luchtvochtigheid hoger, de nachten zijn langer en er ligt meer dauw. In het najaar hoef je dus minder vaak te sproeien.

TIP! Het mag ook niet extreem nat zijn en er mag geen vorst aan de grond staan. Dan is het zaaimoment voorbij.

2. De perfecte bodemtemperatuur

De bodem houdt de temperatuur van de zomermaanden nog even vast. Combineer die warmte met veel vocht en je creëert een broeierige plek — ideaal voor graszaden om te kiemen!

TIP! Zaai niet te laat. Je wilt het gazon nog voldoende tijd geven om dicht te groeien tijdens het najaar, zodat er geen kale plekken zijn als de winter begint.

3. De plant steekt zijn energie in zijn wortels

In de lente heeft een plant één doel: groeien. Hoe meer bladeren, hoe beter. In de herfst ligt dit anders. Zaaien in september of oktober, geef het gras voldoende tijd om te kiemen en op te komen voor de winter. Zodra de temperaturen dalen, gaat de plant in winterslaap. Gras stopt in deze periode niet volledig met groeien, maar verlegt de aandacht van groeien bóven de grond naar groeien ónder de grond. De wortels zullen zich sterk ontwikkelen en je planten zullen in het voorjaar extra sterk terugkomen!

TIP! Voor graszoden hetzelfde verhaal: in het najaar zullen ze meer energie steken in wortelontwikkeling en zich vaster hechten in de ondergrond.

4. Het gras is sterk

De nachten zijn langer, vochtiger en warmer en daardoor kan het graszaad gelijkmatig kiemen en krijgt het daar ook de tijd voor. Je krijgt met andere woorden een sterker gazon.

5. Minder kans op onkruid

De meeste soorten onkruid kiemen in het voorjaar en verwelken in het najaar. Doordat je je gazon zaait op het moment dat het onkruid eigenlijk bijna verdwenen is, krijgt het geen kans om te groeien.

Gazon Grow+ 1,875kg
Vanaf € 27,50
Meerdere varianten
Beste prijs-kwaliteit
Speelgazon 0,9kg
Vanaf € 12,95
Meerdere varianten
Beste prijs-kwaliteit
Sportgazon 0,9kg
Vanaf € 12,50
Meerdere varianten
Beste prijs-kwaliteit
AHA!-VOORDEEL
Beste prijs-kwaliteit