Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Welk type bodem heb jij?

Een gezonde bodem is dé basis voor een biodiverse tuin. Hoe goed je bodem het doet, hangt af van 4 factoren: structuur, zuurtegraad, organische stof en bodemleven. Hier gaan we dieper in op de structuur van je grond. Die hangt voornamelijk af van waar je woont, maar je kan de bodem wél een handje helpen om te zorgen dat die optimaal water en lucht doorlaat. Een overzicht van de verschillende types.

De bodem is de basis van een gezonde, biodiverse tuin. De bodem voeden en verbeteren, is dus de boodschap. Maar om te weten wat jouw grond nodig heeft, is het belangrijk om eerst te weten met welk type grond je te maken hebt en de samenstelling (of korrelgrootte) van je bodem te kennen. We maken hierbij een onderscheid tussen de drie belangrijkste types.

  • Zandgrond
    Dit is bijzonder lichte grond, zandgrond valt uit elkaar in je hand, zelfs als hij nat is. Hij bevat onvoldoende organisch materiaal en klei om de deeltjes samen te houden en is dan ook een moeilijk bodemtype om iets in te laten groeien. Zeer doorlatend voor water en voedingsstoffen, maar het heeft voortdurend onderhoud nodig. Denk maar aan bewatering en het toevoegen van compost. Om het waterhoudend vermogen te vergroten, kan je bentoniet gebruiken. Kies ook voor organische meststoffen, want die spoelen minder snel uit en verbeteren de bodemstructuur.

  • Kleigrond
    Kleigrond is zwaar en vormt een kleverige kluit als hij nat is. Deze grond is rijk aan voedingsstoffen en dus bijzonder vruchtbaar. De keerzijde: kleigrond kan vrij moeilijk te bewerken zijn, omdat hij vol water kan zitten en een stugge structuur heeft. Je kan de grond kruimeliger en luchtiger maken door lava toe te voegen. Gebruik organische meststoffen en laat het bodemleven de rest doen. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.

  • Leemgrond
    Leemgrond vormt een losse massa als hij nat is en breekt gemakkelijk wanneer hij droog is. Je mag deze grond niet te veel bewerken omdat hij anders zijn vruchtbaarheid dreigt te verliezen. Maar je hebt geluk: leemgrond is een uitstekende textuur om in te kweken! Heel vruchtbaar en makkelijk te bewerken.

Doe de test, maak een worst!

Een handige test om te weten met welke grond je te maken hebt: neem een handvol grond – niet te nat, niet te droog – en probeer er een worstje van te maken. Lukt dat niet, dan heb je waarschijnlijk een zanderige grond. Kan je de worst ombuigen tot de twee uiteinden elkaar raken, maar de worst breekt, dan heb je vermoedelijk leemgrond. Kan je een volledige cirkel maken? Dan is je bodem kleiachtig. 

TIP! Om helemaal zeker te zijn, kan je in je Horta winkel een handige testkit kopen. Je stuurt een staal op naar de Bodemkundige Dienst en krijgt een volledig, gedetailleerd verslag van je bodem terug. Hiermee kan je terecht bij Horta voor advies op maat van jouw bodem.

Goed of slecht?

  • Een goede bodemstructuur herken je aan de kruimelstructuur. Grond met een kruimelstructuur bevat veel holtes waar lucht en water kan worden vastgehouden. In natte perioden kan deze grond overtollig water snel afvoeren en kunnen plantenwortels tot diep in de grond doordringen.

  • Een slechte bodemstructuur herken je aan de grove kluiten. Deze grond heeft vaak verdichte lagen en de grond zal dichtslaan bij neerslag. Het risico op wateroverlast is groot, waardoor voedingsstoffen zullen uitspoelen en het risico op ziekten en plagen vergroot. 

TIP! Een slechte bodemstructuur krijg je voornamelijk door een gebrek aan bodemleven en een verdichting van de bodem. Lees hier hoe je het bodemleven stimuleert.

Beste prijs-kwaliteit