Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Bodemverbeteraar

Bodemverbeteraar of potgrond voor je planten?

Een betere bodem creëren waarin planten gezond kunnen groeien. Dat is het doel van zowel een bodemverbeteraar als een potgrond. Toch is er een belangrijk onderscheid te maken tussen de twee, zowel in de samenstelling als in het gebruik ervan.

Eerst en vooral gebruik je bodemverbeteraar en potgrond nooit samen. Potgrond is voor planten in bak of pot en bodemverbeteraar is voor de volle grond. Een ander verschil is dan ook de samenstelling: een potgrond is veel luchtiger zodat planten in pot, ondanks de beperkte ruimte, toch goed kunnen groeien en water opnemen. Potgrond voorziet je planten in pot bovendien van alle essentiële voedingsstoffen, terwijl je nooit enkel een bodemverbeteraar gebruikt voor je planten in de grond. Het dient als een extra boost om de structuur van de aarde in je tuin te verbeteren.

Bodemverbeteraar

Organisch bodemverbeterend middel in je siertuin zorgt voor:

  • een luchtige en humusrijke bodem
  • een aangepaste zuurtegraad
  • een snelle inworteling
  • ideale groeiomstandigheden

Een universele bodemverbeteraar voor de siertuin is geschikt voor sierheesters, hagen, buxus, bomen en andere sierplanten.
Je gebruikt best een specifieke bodemverbeteraar voor zuurminnende planten zoals heide, rhododendron, azalea, camelia, hortensia, pieris, skimmia ... 

Potgrond

Potgrond voor de siertuin heeft een specifieke samenstelling die de groei en de gezondheid van de planten bevordert. Deze potgrond is verrijkt met organische meststoffen die zorgen voor de nodige voedingsstoffen.

Naargelang het soort potgrond is er vaak ook zeewierkalk, klei, lavakorrels, kokosvezels of turf toegevoegd. Elk van deze bestanddelen heeft een bepaalde werking:

  • Zeewierkalk: is goed voor buxusplanten die veel kalk nodig hebben.
  • Klei: zorgt ervoor dat water langer en beter wordt vastgehouden in de grond.
  • Lavakorrels: zorgen ook voor een betere waterhuishouding en voor een luchtige bodemstructuur.
  • Turf: houdt zowel water als lucht goed vast in de bodem. Kokosvezels zijn een alternatief voor turf.

Bodemverbeteraar

Belangrijk: kies altijd voor organische bodemverbeteraar en potgrond. Die zijn volledig samengesteld uit organische materialen, zoals turf, kokosvezels, boomschors ... en zonder kunstmeststoffen. Gebruik je zulke bodemverbeteraar en potgrond ook nog eens in combinatie met organische meststoffen voor de siertuin, dan ben je ecologisch aan het tuinieren en ontzie je het milieu enorm.

ACTIE
Beste prijs-kwaliteit
ACTIE
Meerdere varianten
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit