Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

De sponstuin: laat geen druppel water verloren gaan

Zowel extreem natte als bijzonder droge periodes komen steeds vaker voor. Om hiermee te kunnen omgaan, moet je tuin dus bestand zijn tegen hitte én … regenwater goed kunnen vasthouden. Dat doe je door je tuin in te richten als een sponstuin. En die doet exact wat de naam laat vermoeden.

Een sponstuin vangt regenwater op tijdens natte periodes en laat het water indringen of infiltreren in de bodem. Op die manier wordt er een waterbuffer aangelegd en dat is ontzettend belangrijk om twee redenen:

1. Je voorkomt overstromingen

Als het water niet in de bodem kan trekken, loopt het naar het riool. Dat is niet alleen zonde, maar ook een risico. Bij hevige regenval loopt het riool over en krijg je wateroverlast.

  • Hou rekening met de bodem. Droge zandgrond laat bijvoorbeeld makkelijk water door en is ideaal voor infiltratie. Dichte, natte kleigrond kan dan weer helemaal geen vocht opnemen en is beter geschikt voor bovengrondse afvoer of bij de aanleg van een vijver.
  • Denk bij de inrichting van je tuin aan materialen die graag vocht bijhouden. Een groene gevel, een groen dak of een vijver.
  • Vermijd of beperk verharding, ‘vergroen’ de voegen of kies voor waterdoorlatende materialen.

Op zoek naar tips om je tuin te ontharden?

2. Je tuin zit nooit zonder water

De buffer dient ook als appeltje voor de dorst. Door water te laten infiltreren in de grond, zit je tuin nooit zonder water, ook tijdens extreem droge periodes. En dat loont de moeite, als je ziet hoe onze zomers de laatste jaren evolueren.

  • Gebruik regenwater zoveel mogelijk om je planten te bewateren, je vijver aan te vullen of je auto te wassen.
  • Installeer een regenton of een regenwaterput.
  • Leg een wadi aan, een lagergelegen plek in je tuin waar regenwater wordt verzameld en langzaam in de bodem kan trekken.
  • Hoe meer organisch materiaal in de bodem, hoe beter de bufferwerking, hoe luchtiger de bodem en hoe beter wortels kunnen doordringen in de grond. Dat betekent ook: meer voedsel voor bodemorganismen zoals regenwormen.

TIP! Organisch materiaal houdt water uitstekend vast en werkt dus als een spons in de grond. Hoe dieper het in de bodem zit, hoe dikker de spons wordt en hoe meer planten water zullen krijgen.