Ons klimaat is er een van uitersten geworden: lange periodes van regen en weken van extreme droogte wisselen elkaar af. Een klimaatvriendelijke of duurzame tuin speelt hierop in en werkt aan een gezond, natuurlijk evenwicht. Het resultaat is een tuin die beter bestand is tegen droogte en minder wordt gehinderd door wateroverlast. Klinkt goed? Hou rekening met deze 5 tips en wapen je tuin voor de toekomst.
Groen heeft een verkoelend effect, verharding doet het omgekeerde. De oprit, het terras, paden en tegels: ze creëren hitte-eilanden en laten geen water door. Een tuin met minder verharding en meer groen, blijft koeler in de zomer en houdt regenwater beter bij.
Het is belangrijk dat je tuin tijdens heel natte periodes regenwater kan opslaan om te gebruiken tijdens extreem droge periodes. Is er veel verharding in je tuin, dan loopt regenwater recht naar het riool. Dat is zonde en vergroot de kans op wateroverlast. Je wilt dus dat je tuin fungeert als waterbuffer.
Onze zomers worden steeds heter en dat voel je vooral in drukbevolkte gebieden. In steden of op plaatsen waar veel verharding en weinig groen is, is het opvallend warmer en dat merk je ook aan de luchtkwaliteit. Om die hete periodes in je eigen tuin lekker draaglijk te houden, kan je — je raadt het al — meer groen voorzien.
Een gezonde tuin houdt zichzelf in evenwicht. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans te vinden. Door bijvoorbeeld een bloemenweide aan te leggen, insectenhotels te plaatsen, kunstlicht te beperken en te kiezen voor inheemse planten, maak je je tuin veel aantrekkelijker voor tuinbezoekers.
Een ecologische tuin biedt een thuis aan vogels, vlinders, bijen en andere nuttige tuinbewoners! In ruil voor een schuilplekje, voeding en drinkwater verlossen zij je van ongewenste bezoekers, bestuiven je bloemen en brengen ze leven in de brouwerij!
De vijfde en laatste tip lijkt nogal voor de hand liggend, die vat de eerst vier zowat samen. Toch is het interessant om erbij stil te staan, omdat het niet altijd onze eerste reflex is bij de keuzes die we maken. Ga bij de keuze van een product bijvoorbeeld niet altijd voor de goedkoopste optie, maar hou ook rekening met de reistijd van een artikel, door wie en in welke omstandigheden het is gemaakt, uit welke materialen het is samengesteld … Het vraagt wat moeite, maar het loont ook de moeite. Enkele losse, vrijblijvende tips!
TIP! Heb je er zin in, maar weet je niet meteen hoe of waar je moet beginnen? Onze tuinarchitect geeft handige tips die je in elke tuin kan toepassen!