Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Glanzende hondenvacht

4 tips voor een gezonde vacht

Een gezonde vacht is een basisbehoefte voor je hond. Hij zal beter in zijn vel zitten, een mooie glanzende vacht hebben en niet snel last krijgen van kwaaltjes zoals overmatige haaruitval of vervelende vlooien.

Waarom is een goede vachtverzorging zo belangrijk?

  • Preventie — Door hem regelmatig zorgvuldig te borstelen, zal je veel sneller eventuele onregelmatigheden spotten, zoals knobbeltjes of ongewenste parasieten als teken of vlooien. Regelmatig borstelen stimuleert overigens de gezonde groei van de vacht.
  • Handig — Hoe vaker je borstelt doorheen het jaar, hoe minder haar je hond verliest in de periodes daartussen. En dus: geen huis of meubels vol haar.
  • Geluk — Je hond zit beter in zijn vel, hij ziet er verzorgd uit en tijdens de regelmatige momentjes tussen jullie tweeën, creëer je een band voor het leven. 

Een gezonde vacht in 4 stappen

1. Borstelen, borstelen, borstelen

Borstelen is essentieel voor de vacht van je hond. Doe dit, afhankelijk van de vacht,
elke dag of om de paar dagen. Op die manier verwijder je overtallig haar en de gevilte vacht. Dat heeft twee voordelen: parasieten gedijen uitstekend in gevilte vacht én door die te verwijderen maak je plaats voor een nieuwe vacht om gezond te groeien. Verhoogt ook de bloedtoevoer naar het huidoppervlak.

2. Badjestijd

Was je hond om de 3 à 4 maanden, afhankelijk van zijn haartype. Uiteraard mag je hem in bad stoppen als hij zich heel vuil maakt, maar was hem ook niet té vaak. De huid en vacht bevat namelijk natuurlijke oliën die de vacht beschermen en zorgen dat de huid niet uitdroogt. Gebruik hiervoor een gespecialiseerde hondenshampoo.

3. Voeding en snacks

Voeding is een ontzettend belangrijke factor voor de gezondheid van je hond zijn vacht. Die vacht bestaat voor een groot deel uit eiwittenEen tekort aan onverzadigde vetzuren veroorzaakt een doffe vacht en overmatig haarverlies en daar kan jij met zijn voeding op inspelen. Met andere woorden: hoe rijker de voeding is aan essentiële vetzuren, hoe gezonder voor de vacht. Hetzelfde geldt voor snacks. Je wilt op tijd je hond belonen of verwennen met een lekkere snack, maar probeer altijd rekening te houden met de voedingswaarde.Geef je hond extra zalmolie of een voedingssupplement om dit op te lossen. 

TIP! Voedingsallergie en voedingsintolerantie geven vaak een geïrriteerde, ongezonde huid, met jeuk en veel haarverlies. De juiste voeding is in dit geval de oplossing. De allergie kan veroorzaakt worden door voedings-, kleur- of bewaarstoffen. Horta PURE is 100% glutenvrij, dit verlaagt het risico op voedselallergieën bij je hond. 


4. Geen kans voor parasieten

Als hygiëne en goede voeding goed nieuws zijn voor de vacht, zijn vlooien en teken heel slecht nieuws. Ze irriteren de huid van je hond en zuigen bloed zodra ze de kans krijgen. Geef ze die kans niet door een goede preventie! 

  • Vlooien kunnen het je hond of puppy érg onaangenaam maken. Om te vermijden dat je hond of puppy zoveel jeuk krijgt dat hij zichzelf gaat pijn doen, is het dus van belang dat je vlooien voorkomt of bestrijdt. Daarvoor vind je bij Horta een ruime keuze aan efficiënte, snel werkzame producten, biologische producten, vlooienbandjes en nog veel meer. 
  • Teken zijn vooral actief in bossen, struiken en hoog gras. Ze hechten zich vast in de huid van je hond en zuigen daar bloed. De beet is irritant en bovendien kunnen teken besmet zijn met gevaarlijke ziektes en die aan je huisdier doorgeven. Onze huisdieren kunnen ook teken meebrengen uit verre bestemmingen. In ons zachter wordende klimaat kunnen de nare beestjes steeds makkelijker overleven. Daardoor komen hier nu ook infecties voor met ziektes die je vroeger alleen in zuiderse streken vond.

Je hond of puppy preventief behandelen tegen teken is dus absoluut noodzakelijk. Maar dan nog is het niet uitgesloten dat je een teek vindt in de vacht van je huisdier. Controleer hem regelmatig en verwijder de teek zo snel mogelijk, liefst binnen de 24 uur. Hiervoor vind je in je Horta winkel speciale tekenpennen, waarmee je het beestje makkelijk uit de vacht trekt.

Parasieten bestrijden in 3 stappen

AHA!-VOORDEEL
Vermikill Omgevingsspray 400ml
Vanaf € 10,33 € 12,15
AHA!-VOORDEEL
Vermicon tapijtspray 400ml
Vanaf € 18,66 € 21,95
AHA!-VOORDEEL
Vermicon Line-On puppy
Vanaf € 10,16 € 11,95
AHA!-VOORDEEL
Tekenpen
Vanaf € 4,63 € 5,45
Meerdere varianten