Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Moestuin voor beginners: 5 plantjes die iedereen kan kweken!

Er gaat niets boven verse groenten, frisse kruiden of lekker fruit uit je eigen tuin. In de moestuin werken is bovendien een heerlijk rustgevende activiteit. Wil jij ook graag je eerste stappen in de moestuin zetten, maar weet je nog niet waar te beginnen? Dan zijn hier 5 makkelijke soorten om mee te starten! Lekker veel variatie, lekker gemakkelijk om zelf te kweken en vooral zalig om te oogsten en te kunnen smullen. Succes!️

Om te weten wat je allemaal nodig hebt om een moestuin te starten, hebben we enkele handige artikels voor je. De eerste vraag die je moet beantwoorden: wil je een volwaardige moestuin aanleggen, wil je starten op een vierkante meter, of wil je beginnen met een kweekbak? Het kan allemaal! Afhankelijk van je keuze, zal je bodemverbeteraar, meststoffen, potgrond en wat tuingereedschap nodig hebben. Je hebt je keuze gemaakt? Dan doen we graag enkele suggesties voor plantjes die heel gemakkelijk te kweken zijn. Fruit, groenten en kruiden, we hebben voor ieder wat wils!


1. Aardbeien

Wanneer?

Maart-april

Waar?

Zowel in pot als in volle grond, aardbeien kunnen in de meeste grondsoorten groeien. Kies een zonnig plekje, liefst uit de wind.

Hoe?

In volle grond:

  • Zorg dat de bodem optimaal is. Lees hier hoe je dat doet.
  • Laat 25 à 30 cm tussen de plantjes en minstens 50 cm tussen de rijen.
  • Plant ze niet te diep, enkel de wortels moeten onder de grond.
  • Geef regelmatig water. In heel warme periodes geef je elke dag een beetje water.

In pot:

  • Aardbeienplanten houden niet van natte voeten, dus zorg voor een goede afwatering.
  • Begin met kleikorrels op de bodem van de pot. Daarop leg je potgrond, vul de pot tot ¾.
  • Plant tot 5 planten per pot van 10 liter.
  • Vul verder aan met potgrond, zodat alleen de wortels bedekt zijn.
  • Geef voldoende water, zeker in de eerste weken.

TIP! In maart of april krijgen aardbeienplantjes graag wat extra voeding. Let wel op met het bemesten: te veel stikstof (N) stimuleert vooral de bladgroei en hierdoor krijg je te weinig vruchten.


Oogst?

Zodra de aardbeien helemaal rood zijn, is het tijd om te oogsten! Afhankelijk van de soort en wanneer je ze hebt geplant, kan je bijna de hele zomer lang oogsten. Spoel ze even af met koud water en je kan beginnen te snoepen!

Waarom aardbeien?

  • Lekker zoet, toch weinig fructose
  • Veel mineralen, vitamine C en antioxidanten: geef je gezondheid en je weerstand een boost!
  • Heerlijk klein, past perfect in de brooddoos
  • Aardbeien zijn rijk aan quercetine, een ontstekingsremmende stof die helpt bij allergieën
  • Positief effect op je huid

 

Bekijk onze aardbeienplantjes

2. Mini-komkommers

Wanneer?

Na de IJsheiligen (mei-juni) kan je de plantjes planten – best in een serre of zeker op een beschutte plaats.

Waar?

De komkommer houdt van warmte. Daarom kweek je hem best in een tunnel of kas. Plant je komkommers buiten, dan liefst op een zonnig plekje uit de wind. Laat 80 cm tussen de planten en een meter tussen de verschillende rijen.

Hoe?

  • Werk de grond goed om tot een diepte van ongeveer 15-20 cm.
  • Plant de potkluit niet te diep, de stengel mag niet in contact komen met de aarde. 
  • Komkommer vraagt veel meststoffen, zorg voor een rijke organische bemesting vóór het planten. Tijdens de vruchtzetting kan je eventueel bijbemesten.
  • Geef regelmatig en voldoende water, maar opgelet: niet op de bladeren, geef water in een geultje rond de plant.
  • De eerste 6 à 7 zijscheuten en bloemen in de bladoksels mag je wegnemen. Zodra je plant de gewenste hoogte heeft bereikt mag je aftoppen.

TIP! Je kan komkommers best ondersteunen en aanbinden, want ze groeien heel snel!


Oogst?

Mini-komkommers kan je 50-60 dagen na het zaaien oogsten, doorgaans van juli tot september. Oogst ze wanneer ze nog klein en stevig zijn.

TIP! Gebruik een scherp mes of snoeischaar om de komkommers van de plant te snijden.


Waarom mini-komkommers?

Lekker sappig, fris en gezond. Het perfecte tussendoortje boordevol sporenelementen en vitamines A, C en K. Snackkomkommers zijn de ultieme snack uit het vuistje! De snackkomkommer is bovendien sterker dan de gewone komkommer én productiever: in vergelijking met de gewone komkommer geeft een snackkomkommer meer vruchten van 8 à 10 cm.

Zelf snackkomkommers planten of zaaien?

Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit

3. Courgette

Wanneer?

Courgettes zijn vorstgevoelig. Wacht dus tot de IJsheiligen (11-15 mei) zijn gepasseerd om ze meteen buiten te zaaien. Ook voor het uitplanten van voorgezaaide courgettes doe je pas vanaf 15 mei.

Waar?

Courgettes kweek je liefst op een warme, zonnige plek en in een goed doorlatende grond, eventueel verrijkt met compost. Zorg dat de bodem niet te vochtig is, anders kan de plant rotten. Courgetteplantjes hebben voldoende ruimte nodig: voorzie een vierkante meter per plant. Hou ze ook uit de wind, zodat bijen en vlinders de bloemen gretig kunnen komen bestuiven.

Hoe?

Direct in volle grond:

Vanaf midden mei kan je ze direct in volle grond zaaien. Maak een kuiltje in de grond van ongeveer 1 cm diep en doe er een zaadje in. Dek af en plaats er een stolp over zodat je een serre-effect creëert. Zaden van courgettes kiemen vrij makkelijk, al na een week à tien dagen zie je de eerste zaailingen verschijnen. 

Een groeivoorsprong in huis:

Courgettes hebben veel warmte nodig, dus een goede plek om eraan te beginnen (nog vóór de IJsheiligen) is in huis.

  • Vul een pot met zaaigrond en plaats die op de vensterbank.
  • Zorg dat de zaden 1,5 tot 2 cm onder de grond komen. Plant één zaadje per pot.
  • Een week à tien dagen later zullen ze ontkiemen.
  • Zodra de IJsheiligen zijn gepasseerd (midden mei), kunnen de courgetteplanten naar buiten.
  • Graaf een gat (laat tussen elke plant 1 meter afstand) dat dubbel zo groot is als de pot waar je ze uithaalt. Haal de jonge plant voorzichtig uit de pot, plaats hem in het gat en vul aan met grond. Geef genoeg water.

Oogst?

Courgetteplanten bloeien met prachtige gele bloemen. Wanneer deze bloemen zijn uitgebloeid, mag je niet veel later vruchten verwachten. Hoe jonger (en kleiner), hoe lekkerder van smaak! Heb je midden mei geplant, dan kan je oogsten vanaf juli tot eind september. Ben je in juni gestart, dan kan je vaak nog tot begin oktober oogsten.

TIP! Courgettes staan erom bekend enorm productief te zijn. Met een of twee zaadjes kan je de hele zomer lang kilo’s courgettes oogsten!


Waarom courgettes?

De courgette is een heerlijke groente om mee te werken in de keuken. Rauw of gebakken, een lekker courgettesoepje, geroosterd op de barbecue, geraspt tot een pasta, verwerkt in pizza of taart ... Met de courgette gaat er een hele wereld aan opties open. Bovendien is het een supergezonde groente!

  • Courgettes zijn rijk aan mineralen zoals kalium, en ondersteunen op die manier het hart en de bloedvaten.
  • Ze zitten daarnaast boordevol vitamines: B1, B2, B6, B11 en C. Zij helpen je stofwisseling en immuunsysteem.
  • Courgettes bevatten weinig calorieën, bijna geen koolhydraten en véél vezels.

 

Aan de slag met courgettes

4. Zoete aardappel

Wanneer?

De plant groeit niet bij temperaturen onder de 15 °C, dus plant zeker niet te vroeg. Vanaf midden april kan je ze planten onder beschutting, vanaf midden mei tot tot begin juni kan je ze planten in openlucht.

Waar?

Zoete aardappelen teel je in volle grond — ze verkiezen een lichte grond — en ze hebben veel zon en warmte nodig. Bereid je grond goed voor en voeg eventueel bodemverbeteraar toe. Op die manier hou je de bodem lekker luchtig en waterdoorlatend. Je hebt voldoende ruimte nodig: laat zeker een meter tussen de planten in de rijen en ook een meter tussen de verschillende rijen.

Hoe?

Zoete aardappelen hebben veel zon, maar niet veel bemesting nodig. Meststoffen bevorderen de bladgroei, maar verbeteren de knolvorming niet. Je hebt niet zoveel skills, maar vooral geduld nodig: het duurt 4 tot 5 maanden voor de knollen volgroeid zijn. Tijdens de knolvorming moet je veel water geven.

TIP! De bloem is niet belangrijk aangezien het gaat om de knollen maar je kan genieten van prachtige bloemetjes tijdens de bloeiperiode.


Oogst?

Oogsten kan van september tot november.

Waarom zoete aardappelen?

Behalve dat ze erg weinig onderhoud vraagt, is het ook een supergezonde groente: de knollen bevatten veel antioxidanten, vezels, sporenelementen en vitaminen. De hoge dosis kalium kan bloeddrukverlagend werken. Daarnaast zit een zoete aardappel barstensvol bètacaroteen. Dat beschermt je huid, heeft eigenschappen van een antioxidant en wordt door je lichaam omgezet in vitamine A.

De zoete aardappel heeft niet veel te maken met de aardappel. Wat ze wél gemeenschappelijk hebben, is dat het bijzonder veelzijdige groenten zijn om te gebruiken in de keuken. Gekookt, gebakken, verwerkt in een slaatje, gepureerd, gepoft of gefrituurd: het kan allemaal. Smakelijk!

 

Ontdek de exclusieve Perupas®-soort

5. Munt

Wanneer?

Munt kan je het hele jaar door planten (of zaaien), maar uiteraard niet als het té koud wordt of wanneer het vriest.

Waar?

Munt is meerjarig, winterhard en groeit zowel in zon als in halfschaduw. De plant verkiest vochtige, maar goed gedraineerde grond.

TIP! Munt is een woekerplant. We raden aan om het in een pot of bak te kweken, die je eventueel ingraaft in de grond.


Hoe?

Strooi de zaadjes uit en bedek ze lichtjes met aarde. Hou de grond vochtig tijdens het ontkiemen. Je kan de zaailingen vanaf midden mei in de volle grond planten. Snoei regelmatig bij, want munt durft nogal te woekeren als je de groei niet controleert.

Oogst?

Munt kan je zeer snel oogsten en blijft groeien. Je kan dus, op de vorstperiode na, het hele jaar door oogsten!

Waarom munt?

  • Bevordert de spijsvertering: verlicht symptomen van indigestie en kan het opgeblazen gevoel en maagkrampen verzachten
  • Frissere adem: kauw op enkele verse muntblaadjes en je adem ruikt fris! De etherische oliën in munt werken antibacterieel en doden zo de bacteriën die een slechte adem veroorzaken.
  • Ontstekingsremmer
  • Anti-stress: munt heeft een kalmerend effect op het zenuwstelstel en kan gevoelens van angst verminderen.
  • Werkt afkoelend bij huidaandoeningen
  • Ultieme smaakmaker: muntthee is een klassieker en de perfecte manier om je dagelijkse portie munt binnen te krijgen. Maar munt licht op ontzettend veel gerechten tot een hoger niveau: lekker bij vis, lam en slaatjes, als afwerking of voor een lekker contrast bij je dessert ...
  • Mooie eyecatcher: je kan munt natuurlijk ook drogen en in je interieur verwerken.

 

De voordelen van kruiden

Zijn je groene vingers geprikkeld?

Als je wilt weten wat je nog allemaal zaaien en planten, wanneer je dat doet en wanneer je best oogst, dan is de Horta moestuinkalender iets voor jou! Download een gratis exemplaar en je hebt altijd een handig overzicht bij de hand. Veel plezier!

 

Gratis moestuinkalender