Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Onze DIER-expert: Laurens

Wie Horta kent, weet dat we graag uitpakken met onze expertise. Dat doen we niet zomaar: we zijn er van overtuigd dat je met vakkennis het verschil kan maken. Onze winkelmedewerkers, zaakvoerders en collega’s op de centrale, dat zijn stuk voor stuk specialisten in hun vak. In onze folders, magazines, website, of radiospots hoor je ons dan ook vaak verwijzen naar ‘onze Horta experts’. Wie zijn dat dan? We stellen ze graag even aan je voor. 

Laurens werkt bijna tien jaar voor Horta. In die tijd werkte hij zich op tot onze absolute referentie op vlak van dieren. Van honden of katten tot paarden, kippen en tuinvogels: Laurens weet welke voeding of verzorging ze nodig hebben. Straffe gast!

En een leuk weetje: ook in zijn vrije tijd zoekt hij het gezelschap van dieren op, weliswaar vanachter de lens van zijn camera. Neem maar eens een kijkje op www.instagram.com/ldcfoto/

Aangename kennismaking, Laurens, onze dier-expert. 

Hond

“Te snel eten, is niet gezond. Je hond kan problemen krijgen met winderigheid, zijn spijsvertering of zijn gebit. Help hem om het rustiger aan te doen met een slow feeder. Hiermee moet hij meer moeite doen om aan zijn eten te geraken, zal hij trager eten en op die manier ook zijn eten beter verteren.”

Voorkom dat je hond schrokt

“Meer dan 50% van alle honden in België heeft overgewicht. Dat is niet zonder gevaar. Wees dus alert — er zijn verschillende aanwijzingen, zoals vetkussentjes op de heupen of zijn ribben die je niet meer voelt — en begin bij stap 1: ken het ideale gewicht van je hond. Afhankelijk van zijn leeftijd en ras, varieert ook het ideale gewicht. Daarna is het zaak om dat streefgewicht te bereiken en vast te houden. Daarvoor zijn dé sleutels veel beweging en gezonde (light)voeding.”

Heeft mijn hond overgewicht?

“Eerst dit: kauwen is prima. Het helpt je hond om tot rust te komen, bevordert de gezondheid van zijn gebit en door te kauwen komt er endorfine vrij, waardoor je hond zich happy voelt! Maar is jouw viervoeter een echte sloper? Dan is het slim om hem speelgoed te geven van Kong of Starmark, bijna onverwoestbare speeltjes van stevig rubber.”

Speeltijd! Hier mag je hond zijn tanden in zetten

“Wanneer wandelen met je hond, soms meer aanvoelt als een worstelpartij, is het tijd om je hond te trainen. Maak daarvoor van elke gelegenheid gebruik, van een kort ommetje tot een langere wandeling. Tijdens zo’n trainingsmoment moet je hond ontspannen zijn en aandacht hebben voor jou. Belangrijk: straf je hond nooit, je zal hem alleen maar bang en wantrouwig maken. Beloon positief gedrag liever met een lekkere snack!”

Haal alles uit jullie wandeling met onze tips

“Dat doet het zeker! Onder premium hondenvoeding verstaan we brokken van hoge kwaliteit, die meer dierlijke eiwitten bevatten en voedingsstoffen die specifieke zijn afgestemd op de behoeften van je hond. Deze voeding bevat altijd de correcte verhouding mineralen, vitaminen en omega 3 en 6. Je hond zal minder moeten eten om aan zijn behoeften te voldoen. Resultaat: je vermijdt overgewicht bij je hond en jij bespaart geld. Dankzij de hoge smakelijkheid en hoogwaardige ingrediënten zal je hond het met plezier opeten!

Ontdek Horta PURE, premium voeding op maat van je hond



Kat

“Zeker weten. Katten krabben om hun nagels te scherpen en te verzorgen, hun geur achter te laten en hun territorium af te bakenen en om zich bezig te houden. Allemaal prima, natuurlijk ... zolang je zetel er niet het slachtoffer van is! Overweeg daarom zeker om een krabpaal in huis te halen. Zet zo’n krabpaal of –meubel liefst in de doorgangen in je huis, in de gang of bij een openstaande binnendeur.”

De voordelen van een krabpaal

“Ja, absoluut. Het is geen geheim dat katten verzot zijn op kattenkruid en valeriaan. Het is belangrijk om te weten dat het volkomen onschadelijk is voor je kat. De ene zal er een energieboost van krijgen, de andere wordt dan weer helemaal zen en sommige katten doet het helemaal niets. Probeer het dus gerust eens uit. Je kan de kruiden ook slim in jouw voordeel gebruiken! Verwerk het in interactief speelgoed of trappelkussentjes of maak een nieuw krabmeubel onweerstaanbaar voor je kat.”

Kattenkruid: onweerstaanbaar en onschadelijk

“Doorgaans staat je kat zelf in voor haar nagelverzorging. Daarvoor is een krabmeubel onmisbaar! Toch kan het zijn dat je voelt dat haar nageltjes wat lang zijn. Tijd om te knippen! Belangrijk hierbij is dat ze op haar gemak is — probeer ze zeker niet te overvallen — en dat je het geknipte schaartje gebruikt. En nog een tip: je knipt beter wat te weinig dan te veel.”

Nagels knippen in 4 stappen

“Zodra je kat wakker is, spendeert ze zo’n 15% van haar tijd aan zichzelf wassen. Een proper toilet is dus onmisbaar. Zorg ervoor dat de kattenbak groot genoeg is — je kat draait graag enkele keren rond voor ze haar positie vindt — en en zet hem op een rustig plekje in huis. Ook de kattenbakvulling is belangrijk! Katten zijn kritische beestjes.”

10 tips bij de keuze van een kattenbak

“Je kat laten steriliseren, is verplicht in België. Een kat zal hierdoor minder weglopen of vechten en je vermindert het risico op ziektes. Maar opgelet: sterilisatie verandert ook het metabolisme van je kat. Je kat loopt hierdoor een verhoogd risico op obesitas en de eventuele gevolgen van overgewicht. De oplossing: veel beweging, voldoende drinken en kattenvoer dat speciaal is ontwikkeld voor gesteriliseerde katten.”

Help je kat na een sterilisatie

“Katten drinken van nature weinig. Toch moet je kat voldoende hydrateren om eventuele nierproblemen of blaasgruis te voorkomen. Jij kan haar helpen door natvoer te geven, waar ze veel vocht uithaalt, en haar stimuleren om water te drinken. Dat doe je met lopend water — katten vinden dit veel interessanter. Ook een drinkfontein is een handig hulpmiddel.”

Santé! Tips om je kat te laten drinken



Kippen

“Met een automatisch kippenluik. Op die manier kunnen je kippen zich veilig terugtrekken en hou je roofdieren buiten. Extra voordeel: je hoeft niet ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat het hok zelf te openen of te sluiten. Ook met een beschutting van 1,5 tot 2 meter hoog hou je vossen en marters tegen. Zo scharrelen je kippen zonder stress rond.”

Safety first!

“Heel veel! Voor het gemak kunnen we ze onderverdelen in twee soorten: legkippen en sierkippen. Het verschil ligt nogal voor de hand: legkippen zijn kippen die eitjes zullen leggen. Sierkippen zullen — uiteraard — ook wel eieren leggen, maar ze zijn veel minder productief. Ze zijn dan wél weer absolute eyecatchers in je tuin!”

Welke is jouw favoriet?

“Heb je kippen in de tuin, dan mag je verse eitjes verwachten. De ene kip legt er veel meer dan de andere, omdat ook de omstandigheden moeten meezitten die ervoor zorgen dat je kippen überhaupt eieren kúnnen leggen. Denk aan het ras, hun leeftijd en de periode van het jaar. Tip: voorzie voldoende drinkwater en geef aangepast legvoer!”

5 tips voor een productieve kip

“Kippen zijn dan wel prima verwerkers van etensresten, dat betekent niet dat ze het niet graag proper hebben. Ververs dus regelmatig de bodembedekking in het kippenhok, vervang hun drinkwater dagelijks en ontsmet het hok om bloedluizen en andere parasieten te vermijden.”

Grote schoonmaak in 5 stappen



Tuinvogels

“Met een nestkast lok je vogels naar je tuin, maar wélke vogels je aantrekt, hangt van de grootte van de nestkast, de diameter van de invliegopening en de omgeving waar het kastje ophangt. Zorg er vooral voor dat de vliegroute van en naar de nestkast vrij is.”

Een nestkastje ophangen, doe je zo

“Een vogelvriendelijke tuin lokt een heel arsenaal aan verschillende tuinvogels. Heb jij veel bezoekers en ben je benieuwd wie er rondfladdert? We hebben de 15 meest voorkomende tuinvogels opgelijst en geven je graag meer info over elke soort. Zo kan jij je tuin nog aantrekkelijker maken voor je favoriete vogels.”

Tuinvogels herkennen

“Vogels zoeken je tuin op voor voedsel, veiligheid en een plek om te broeden. Wil je graag vogels naar je tuin lokken, dan hebben we een checklist voor jou met wat een tuin vogelvriendelijk maakt. Denk aan nestkastjes, natuurlijke materialen, drinkwater en schuilplaatsen.”

Checklist: maak je tuin onweerstaanbaar voor vogels

“In de zomer zoeken vogels wormen en insecten. Help hen met planten in je tuin die insecten lokken. Als het erg koud wordt, kan je al vetbollen en pinda’s aanbieden. In de wintermaanden hebben vogels vooral vetten en eiwitten nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Wat je aanbiedt en op welke manier, hangt af van vogel tot vogel.”

Tuinvogels voederen



Konijnen en Knaagdieren

“Groot of klein, binnen of buiten? Konijnen zijn echte groepsdieren die je liefst samen zet. Een konijnenhok moet dus groot genoeg zijn, minstens 120 vierkante centimeter. Voor extra bewegingsruimte voorzie je best ook een ren van minstens vier vierkante meter. Voorzie bodembedekking, knaagmateriaal, speelgoed en drinkwater.”

Het ideale konijnenhok

“Graag zelfs! Knaagdieren zijn slim. Ze houden wel van een mentale uitdaging en wat leven in de brouwerij. Zorg er dus zeker voor dat ze kunnen spelen! Dat maakt hen niet alleen happy, het zorgt ervoor dat ze ook een gezond gewicht behouden. Gelukkig bestaan er veel leuke spelletjes voor knaagdieren. ”

Het leukste speelgoed

“Een goede bodembedekking is essentieel om vocht te absorberen en geurtjes te elimineren. Er zijn verschillende opties, van gerecycleerd papier of stro tot houtvezel. Let vooral op de kwaliteit, de samenstelling en het absorptievermogen.”

Bodembedekking voor de kooi



Paard

“Een goede hoefverzorging begint al bij het veulen. Zorg dat je paarden voldoende beweging krijgen, de stal proper is en controleer de hoeven regelmatig. Anders dreigt je paard problemen te krijgen met zijn houding, gewrichten en pezen.”

5 tips voor een goede hoefverzorging

“Zeer zeker, liefst twee keer per jaar. Een goed paardendeken houdt je paard lekker warm, maar is ook een broeihaard van bacteriën. Door je deken regelmatig te wassen en te desinfecteren, verleng je de levensduur en waak je over de gezondheid van je paard. Je kan je paardendekens in verschillende Horta winkels laten wassen!”

Bezoek onze paardendekenwasserij

“Supplementen, omega 3 en een constante aanvoer van eten om aan zijn kauwbehoefte te voldoen. Op die manier kom je tegemoet aan zijn veranderende noden, doordat hij meer binnen is en minder toegang heeft tot gras.”

3 tips voor je paard in de winter