Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Een kitten in huis? Dit is wat je moet weten

Haal je een kitten in huis? Dan ben je beter goed voorbereid, je investeert heel wat tijd in het opvoeden en verzorgen van je nieuwe vriendje. Maar pak je het goed aan, dan krijg je er een flinke portie vriendschap voor terug. We helpen je wegwijs te maken in de wondere wereld van de kattenbaasjes. Van interessante artikels tot praktische tips en onmisbare producten. Dit is het begin van iets moois. Miauw!

Checklist voor een nieuwe kitten

Voer en snacks

Een kitten is nog geen kat. Ze moet nog héél veel groeien, zeker in de eerste zes maanden van haar leven gaat het snel. Ze heeft het eerste jaar dan ook andere voeding nodig dan een volwassen kat. De eerste vier weken haalt ze alles wat ze nodig heeft uit de melk van de mama. Daarna kan ze wennen aan en rustig overschakelen op kittenvoer. Dat zit boordevol essentiële eiwitten en vetten. Geef verschillende keren per dag kleine porties.

Drinken doen katten van nature (te) weinig, dus je zal haar moeten stimuleren met stromend water met behulp van een drinkfontein. Wat je best niét doet, is haar melk voorschotelen. Naarmate je kitten ouder wordt, kan ze dat niet meer verteren.

Kittenvoeding: wat geef je?

Verzorging en hygiëne

Aan de vacht zie je vaak of je kat zich goed in haar vel voelt. Een goeie vachtverzorging mag dan ook niet ontbreken! Controleer meteen ook op vlooien of andere ongewenste gasten. Daarnaast heeft ze een ruime, makkelijk toegankelijke kattenbak nodig. Die plaats je op een rustige plek in huis en uit de buurt van het eten of de slaapplek. Denk ook aan kwalitatieve kattenbakvulling. En goed nieuws: een kitten zindelijk maken, is niet zo moeilijk — zeker niet met deze tips

Trouwens, elke kat in België moet gesteriliseerd zijn. Dat heeft veel voordelen, maar verandert ook haar metabolisme, dus hou dit goed in de gaten.

De 10 kneepjes van de kattenbak

Slapen en comfort

Wist je dat een kitten tot 20 uur per dag slaapt? Een kat kiest meestal wel zelf waar ze slaapt, maar creëer toch maar een fijne, rustige slaapplek voor je kleine vriendje. Voorzie een zachte kattenmand op een plek waar ze zich veilig en ontspannen voelt.

Een handige tip: zorg ook voor voldoende verstopplekjes en speel met hoogte. Zorg dat je kat zich op verschillende niveaus kan installeren. Ze voelt zich veiliger wanneer ze een goed overzicht op de ruimte heeft. Dan komt een krabmeubel met verschillende etages ook goed van pas! Dat gebruikt je kitten of kat trouwens niet enkel als slaapplek. Ze verzorgt er ook haar nagels mee en gebruikt het om haar territorium af te bakenen.

5 tips voor de ideale kattenmand

Spelen en trainen

Kittens zijn speelse avonturiers. Ze stammen af van wilde katten op de savanne en dat jachtinstinct hebben ze nog steeds in zich. Om te vermijden dat jouw kitten die behoefte om te jagen, te ontdekken en te krabben op je meubels uitwerkt, is het belangrijk dat jij haar stimuleert en mentaal uitdaagt. Dat doe je door ... te spelen! 

Er zijn verschillende soorten kattenspeelgoed. Zo kan je de jacht naspelen door haar te laten jagen, trappelen en eten. Er is intelligentiespeelgoed, waarmee je haar laat puzzelen en zoeken om tot een beloning (snacks!) te komen, er zijn speeltunnels, krabmeubels ... Probeer het samen uit, kijk wat er werkt en wissel regelmatig af.

Speeltijd voor je kat!

Op stap

De meeste katten zijn dolenthousiast wanneer ze naar buiten kunnen. Voor je kitten is dat een volledig nieuwe ervaring en dat kan best eng zijn. Alles hangt af van de omgeving (is die veilig?) en van je kitten zelf — katten geven doorgaans zelf wel aan wanneer ze ergens klaar voor zijn. Wacht in elk geval tot ze minstens vier weken bij jou is voor je haar naar buiten laat en blijf die eerste keer ook in de buurt en laat haar eerst kennismaken met het kattenluikje. Het kan helpen om je tuin af te sluiten. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kan je een gps tracker gebruiken. 
Vroeg of laat moet je ook op stap met je kat. Naar de dierenarts of op vakantie? Dan is een transportbox onmisbaar. We hebben enkele tips verzameld waar je moet op letten en hoe je je kat in de auto vervoert.